Home / Biografieen / Biografie Sven Kramer door Johan Boef

Biografie Sven Kramer door Johan Boef

Sven Kramer is pas 27 jaar maar nu al een van de meest succesvolle Nederlandse schaatsers ooit. Sven Kramer wordt omschreven als een gedreven professional voor wie verliezen geen optie is. Sinds zijn entree op het hoogste niveau in 2005 heeft hij de ijsbaan gedomineerd en alles gewonnen wat er te winnen valt aan eremetaal. Toch kent zijn carrière ook minder momenten, ongelukkige blessures en een foute wissel op de tien kilometer tijdens de Olympische Spelen van 2010 laten zien dat ook Sven Kramer maar een mens is. Toch weet Kramer zich steeds weer te herpakken. De Olympische Spelen in Sotsji zijn op het moment van schrijven van deze boekrecensie nog aan de gang maar mogen al worden gezien als de kroon op de carrière van Kramer. Na zijn overtuigende winst op de 5km hopen wij in ieder geval dat er nog meer eremetaal gaat volgen!

Familie Kramer – Biografie Sven Kramer door Johan Boef

De biografie Sven Kramer vangt aan met een hoofdstuk over de geschiedenis van de familie Kramer. Echte Friezen zijn het, uit het goede hout gesneden. Zoals bij veel Friese families zit schaatsen in hun bloed. In zijn jeugdjaren is Sven een druk mannetje, hyperactief en altijd in beweging. Het liefst vertoefde hij buiten, voetballen, tennissen en natuurlijk schaatsen. Het litteken op Sven zijn rechterwang herinnert nog het meeste aan zijn drukke jeugd, dwars door de schuifpui heen tijdens het spelen bij een vriendje. Vanaf zijn middelbare schooltijd werd Sven wat rustiger, wellicht ook doordat hij nu zijn ei kwijt kon op de topsportopleiding in Sevenwolde. De keuze om zich volledig te richten op het schaatsen is inmiddels gemaakt en samen met studiegenoten als Epke Zonderland en wat talenten van Heerenveen doorloopt hij succesvol de opleiding.

In de biografie Sven Kramer valt echter te lezen dat Kramer zijn drukke karakter niet geheel te stoppen is. Hij traint bijna continue en moet soms zelfs door zijn trainers worden afgeremd. Zijn echte doorbraak en eerste titel zijn een feit wanneer hij Nederlands kampioen wordt bij de B-junioren. Vele persoonlijk records, overwinningen en een wereldrecord later vinden we Sven Kramer op zijn eerste Olympische Spelen in Turijn. Hoewel deze spelen niet zo succesvol zijn als Kramer had gehoopt pakt hij hier toch zijn eerste Olympische medaille, zilver op de 5km.

Uitgesproken – Biografie Sven Kramer door Johan Boef

Sven Kramer is ook een uitgesproken sportman. Hij is niet op zijn mondje gevallen en laat het duidelijk weten wanneer hij het ergens niet mee eens is. De sportman van het jaar 2007 en grootste allround schaatser heeft hij meerdere malen het nieuws gehaald omdat hij commentaar had op de schaatsbond ISU en meer specifiek op voorzitter Cinquanta. De kritiek ging vooral over de manier waarop de voorzitter met het allrounden en de sporters omgaat. Het ergste vond Kramer echter nog dat Cinquanta de sport schoffeerde met zijn uitspraken. Wellicht dat we Kramer in de toekomst nog een functie zullen zien waarin hij de sport naar een nog hoger niveau kan tillen maar voor nu komen de antwoorden van Kramer vooral door zijn sportieve prestaties op de ijsbaan.

Schaatsen zit in het hart van Sven Kramer en zijn hele leven heeft altijd in het teken gestaan van deze sport. In de biografie Sven Kramer lezen we dat hij alles doet voor de sport en dat hij alles laat voor de sport. De Olympische spelen lopen sinds zijn eerste optreden op dit podium als een rode lijn door zijn carrière. De Olympische Spelen zijn voor sporters dan ook het ultieme toernooi. Wanneer Sven Kramer in interviews spreekt over dit toernooi is de glinstering in zijn ogen te zien. Voor iemand die alles gewonnen heeft wat er te winnen valt blijven de spelen toch iets unieks.

Olympische Spelen – Biografie Sven Kramer door Johan Boef

De deceptie was dan ook enorm toen hij 4 jaar later dacht de 10km op de Spelen in Vancouver te hebben gewonnen maar werd gediskwalificeerd wegens een foute wissel. De pijn werd licht verzacht door het feit dat hij wel de 5km won maar de foute wissel blijft aan hem knagen. Het laatste hoofdstuk in de biografie Sven Kramer geeft dit prachtig weer. De Tweet ‘18 februari 2014’ die Sven de wereld in stuurde zegt genoeg. Die dag en die dag alleen moet hij er staan. Die dag moet hij een van de weinige fouten die hij in zijn carrière heeft gemaakt recht zetten. Niet alleen voor zichzelf maar ook om te laten zien dat hij en alleen hij de koning van het ijs is, pas als hij die race wint is hij werkelijk onsterfelijk. Wij hopen van harte dat 18 februari 2014 de dag wordt van Sven Kramer! Vanaf deze plaats, Sven heel veel succes!!

Over het boek – Biografie Sven Kramer door Johan Boef

De biografie Sven Kramer door Johan Boef is een boek dat goed geschreven is en leest makkelijk weg. Het is een boeiend verhaal waarin een goed beeld wordt geschetst van de sportman Sven Kramer. Hoewel Kramer niet actief heeft meegewerkt aan de totstandkoming van deze biografie bevat het boek toch genoeg ‘inside’ informatie. Door de gesprekken met trainers, leraren, vrienden en concurrenten is Johan Boef er in geslaagd een mooie biografie neer te zetten. De biografie bevat daarbij een aantal mooie afbeeldingen welke het goede verhaal van Boef extra ondersteunen.

Over de auteur – Biografie Sven Kramer door Johan Boef

Johan Boef is marathonschaatser en werkt als journalist voor EenVandaag. Hij maakte daarnaast reportages voor verschillende internationale media. Onder meer over Sven Kramer voor de Amerikaanse televisiezender NBC.

Boek bestellen?

 Bestel biografie Sven bij Bol.com Biografie Sven Kramer – door Johan Boef € 17,90 Bestel direct!