Home / Biografieen / Biografie John de Wolf met Jeroen Siebelink

Biografie John de Wolf met Jeroen Siebelink

Biografie John de Wolf 

Een icoon van het Nederlandse voetbal, keihard in het veld en met een grenzeloos doorzettingsvermogen. Zijn naam? De Wolf, John de Wolf! Hij schitterde op de Nederlandse velden en met zijn uiterlijk en bikkelharde spel was hij een unieke verschijning in de shirts van onder andere Sparta, FC Groningen en Feyenoord. Met deze laatste club won hij drie maal de beker en werd hij landskampioen. Maar John de Wolf is meer dan alleen voetbal. In de biografie John de Wolf lezen we over de ontwikkeling van jongen tot profvoetballer en van profvoetballer tot bezorgde vader. Deze biografie door Jeroen Siebelink is de enige geautoriseerde biografie over John de Wolf. 

Familie – Biografie John de Wolf

De biografie John de Wolf verteld in chronologische volgorde over het leven van de markante voetballer. Het boek begint met een introductie van het gezin De Wolf. Moeder Mar en vader Hans naar wie Johannes de Wolf eigenlijk is vernoemd. De vader van John kampte zijn gehele leven met psychische problemen en overleed al op 58-jarige leeftijd. Ondanks dit alles bewondert John de Wolf hem nog iedere dag. Hij heeft zelfs een tatoeage met de sterfdatum van zijn vader. In de biografie John de Wolf omschrijft hij zijn vader als een indrukwekkend iemand, sterk, lief en nooit boos. 

Jeugd – Biografie John de Wolf

John zijn jeugd is niet makkelijk. Hij is een wilde en komt regelmatig bont en blauw thuis. Tand door zijn lip, hechtingen, spijker in zijn voet en ga nog maar even door. In zijn jeugd is De Wolf al een goede voetballer al is hij vaak geblesseerd. Via de jeugdelftallen van Schiedamse Boys komt hij al snel bij Sparta terecht. Zijn doorzettingsvermogen brengen hem tot de top van het voetbal al blijven blessures hem zijn hele carrière achtervolgen. Na een aantal jaren Sparta maakt hij een transfer naar FC Groningen. Na hier een aantal jaar in Groningen te hebben gespeeld haalt Hans Kraay senior John de Wolf naar Feyenoord. Bij deze club groeit hij uit tot een ware cultheld en is hij voor altijd in de harten van de Feyenoord fans gesloten. 

Dat hij zo nog steeds zo populair is onder de Feyenoord aanhang komt misschien wel door zijn mentaliteit, hard werken en niet lullen maar poetsen. Keihard in het veld en niet vies van een beetje intimidatie, daarmee was hij een van de dragende spelers van het succesvolle Feyenoord in de begin jaren ’90.

Pokerincident – Biografie John de Wolf 

Als speler van Feyenoord wordt John de Wolf ook international. Hij zit bij de selectie voor het WK van 1994. Voorafgaand aan dit toernooi gebeurt er echter iets opmerkelijks, het zogenaamde ‘Pokerincident’. In deze passage in het boek lezen we hoe De Wolf vals speelt bij het pokeren met de andere internationals onder wie Rob Witschge en de broertjes Ronald en Frank de Boer. Hij schudt de kaarten zo dat hij zelf de beste kaarten krijgt. Even denkt John er mee weg te komen alleen Frank en Ronald de Boer hebben hem door. Ze confronteren hem hiermee en het kwaad is geschied. De goede vriendschap die De Wolf had met Witschge is vanaf dat moment over, iets wat John de Wolf tot op de dag van vandaag spijt. 

Het boek sluit af met passages over het leven na het voetbal als speler. We lezen hoe John de Wolf trainer wordt bij enkele amateurclubs en zich stort op het leven als BN’er. Zijn vrouw en kinderen komen ook in het boek nog aan het woord. Hoewel het publiek De Wolf vooral kent als bikkelharde verdediger vinden zij hem meer een schaap in wolfskleren! 

Over de auteur – Biografie John de Wolf

Jeroen Siebelink werkte eerder samen met John de Wolf bij zijn vorige boek Voetbalgenen. Hij debuteerde met De Voetbalbelofte en schreef in opdracht van de KNVB Allemaal Uitblinkers, een vijfvoudige verhalende handboekenreeks voor coaches en trainers in alle leeftijdscategorieën van het amateurvoetbal. De relatie tussen Jeroen Siebelink en John de Wolf was zo goed dat De Wolf hem vervolgens vroeg zijn levensverhaal op te schrijven. 

Boek Bestellen?

 Bestel biografie John de Wolf bij Bol.com Biografie John de Wolf door Jeroen Siebelink € 19,95 Bestel direct!