Home / Biografieen / Biografie De Walthours door Erik Brouwer

Biografie De Walthours door Erik Brouwer

Biografie De Walthours door Erik Brouwer.

De Walthours is een uitgave van De Muur, een wielertijdschrift dat vier keer per jaar verschijnt. Normaliter is het tijdschrift een verzameling van verschillende verhalen, maar deze editie bevat het bijzondere levensverhaal van meerdere generaties van de Amerikaanse familie Walthour, die meerdere grote bannwielrenners voortbracht.

Stamboom – Biografie De Walthours

Het boek heeft voorin een handige stamboom, die een overzicht geeft van de verschillende generaties, waaruit de verschillende renners voortkomen. Die stamboom komt goed van pas omdat de hoofdstukken van het boek niet chronologisch zijn opgebouwd, waardoor het soms nodig is terug te bladeren om het overzicht over de familierelaties niet te verliezen. De even hoofdstukken zijn wel chronologisch opgebouwd en lopen van het eind van de negentiende eeuw tot aan de Tweede Wereld oorlog. Deze worden afgewisseld met hoofdstukken die in de tegenwoordige tijd spelen. In die hoofdstukken wordt met de laatste telgen uit het rijke geslacht teruggekeken op de tijd van vroeger, waardoor een complete familiegeschiedenis wordt verteld. 

Onderzoek – Biografie De Walthours

De Walthours is een biografie anders dan andere biografieën, niet alleen in de opbouw, maar ook in de inhoud. Deze biografie biedt veel meer dan louter een beschouwing op het leven van een bekend sportmens. Dit is vooral dankzij het uitgebreide onderzoekswerk dat uitgevoerd is door Erik Brouwer. Veel biografieën zijn interessant vanwege de persoon waarover de biografie gaat, maar dat is bij deze biografie niet het geval. Zelfs bij goed ingevoerde wielerliefhebbers zal de naam Walthour niet gelijk een belletje doen rinkelen. Maar de relatieve onbekendheid van de meest voorname personen in het boek doet geen afbreuk aan plezier, waarmee dit boek gelezen kan worden. 

Vervlogen tijden – Biografie De Walthours

Het boek De Walthours vertelt over een vervlogen tijd, waar het fantastisch is om naar toe te gaan. Tegenwoordig wordt wielrennen vooral geassocieerd met het wielrennen op de weg, en vooral de wedstrijden in Europa: de Tour de France en de klassiekers. Baanwielrennen is een veel kleinere discipline. Aan het begin van de twintigste eeuw was dit volledig omgekeerd. De grote wedstrijden in het wielrennen werden in Amerika gereden, op de baan. De winnaars op de baan waren bekender dan de populairste honkballers uit die tijd, en verdienden ook meer. Deze wilde periode van dopinggebruik, geheime afspraken tussen renners, en bijna-dodelijke ongelukken op de wielerbaan wordt prachtig omschreven. Daarnaast geven de vertellingen, doorspekt met anekdotes niet alleen een goed beeld van hoe sport destijds bedreven werd, maar ook over hoe het leven in die dagen was. 

De manier van vertellen, waarbij tegelijkertijd het familieverhaal verteld wordt, samen met de geschiedenis van de sport, loopt door het hele boek heen. De beide verhaallijnen leveren een mooie parallel op met een sport die in verval raakt aan de ene kant, en aan de andere kant de mannen van de familie Walthour die aan lager wal raken. Het dorp Walthourville, dat naar de familie is vernoemd, toen zij in de achttiende eeuw een van de grootste plantagehouders waren, vormt daardoor een droevige metafoor. Een droevige metafoor, omdat de voorspoed in de sport dikwijls gepaard gaat met ongeluk buiten de wielerbaan. 

Hechte familiebanden – Biografie De Walthours

Bovenal vertelt de biografie De Walthours het verhaal van een familie van vaders, zonen, ooms, neven en vrouwen met dikwijls complexe, maar altijd hechte familiebanden. Een familie die een aantal van de grootste baanwielrenners voortbracht. Dat bracht een familienaam met zich mee waar de jongere generatie het soms lastig vond om mee om te gaan, maar die wel met trots gedragen wordt. De Walthours zijn namelijk vooral een familie die nooit opgeven, en dat biedt genoeg materiaal voor een prachtige biografie!